Spring naar inhoud
  • Home
  • Nieuws en agenda
  • Over ons
  • FAQ
Menu
  • Home
  • Nieuws en agenda
  • Over ons
  • FAQ
050Buurtwarmte logo - Oranje gradient
terug naar overzicht

Een update van Buurtwarmte Paddepoel; hoe gaan we verder?

In november vorig jaar informeerden we bewoners van Paddepoel over de koers voor 2020 van Buurtwarmte Paddepoel. Tijdens de bijeenkomst in de Bisschop Bekkersschool presenteerden we het conceptontwerp voor een gezamenlijk warmtenet, en de bijbehorende scenario’s. Inmiddels hebben 130 bewoners formeel hun steun uitgesproken voor het plan, via het formulier in het buurtmagazine of via de website. Ondertussen werken we hard verder aan een vervolg. 

Wat hebben we bereikt?
Met bewoners, bewonersinitiatieven in Paddepoel, professionals uit de wijk, Paddepoel Energiek, energiecoöperatie Grunneger Power en de Stichting 050 Buurtwarmte hebben we een collectief, sociaal en inhoudelijk gedragen ontwerp voor een buurtwarmtenet gerealiseerd; een basisontwerp. In het buurtmagazine is dit ontwerp beschreven. Het is een aanpak voor de negen stempels van Paddepoel; een aanpak die we moeten kunnen kopiëren naar andere wijken in Groningen met vergelijkbare woningen als in Paddepoel. Ons ultieme doel is immers om ook bewoners van andere wijken in Groningen een aantrekkelijk aanbod te doen om hun huis duurzaam en gasloos te verwarmen.

Hoe gaan we verder?
Uit een eerste verkenning blijkt nu dat het basisontwerp technisch haalbaar is. Het plan kan op ruime steun van bewoners rekenen. Voor een economisch solide plan is de schaal van de negen stempels in Paddepoel (dit gaat om 450 huishoudens) echter te klein. De gemeente heeft voorgesteld om op te schalen naar een economisch meer solide model, voor een gebied met ongeveer 3.000 (vergelijkbare) woningen verspreid in Paddepoel, Vinkhuizen en Selwerd. Met “economisch solide” bedoelen we ook, dat Buurtwarmte voor bewoners financieel aantrekkelijker wordt.

De gemeente wil deze werkzaamheden financieren. Dat doet zij vanuit een subsidie die is ontvangen voor Paddepoel en Selwerd als ‘proeftuinen’ voor aardgasvrije wijken. We werken daarbij aan twee scenario’s: “het creëren van een warmtefonds” en “een warmtefonds en gemeente investeert mee”. Het scenario van “toekennen van subsidie” zoals in het conceptontwerp stond, komt hiermee te vervallen.

Ook technische innovatie is een fundamenteel uitgangspunt voor het vervolg. Uit recente onderzoeken van o.a. het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Urban Energy, blijken de technisch-economische voordelen van wijkwarmtenetten met lagere aanvoertemperaturen. Deze worden gesteund door het wereldwijd snel groeiende aanbod van warmtepompen voor individueel en/of collectief gebruik. De opzet daarbij is dat het buurtwarmtenet ‘lauw’ water rond pompt, dat in de huizen met een warmtepomp verder wordt verwarmd tot de gewenste temperatuur. Deze ontwikkeling, die weer extra kansen biedt, nemen we mee in ons nieuwe bredere ontwerp.

De voorlopige planning

  • September 2020: in verband met maatregelen rondom het coronavirus verwachten we dat de eerste grotere bijeenkomsten na de zomer plaatsvinden. Hier worden de aangepaste plannen van het project en de eerste technische resultaten van het bredere ontwerp gepresenteerd. 
  • Januari 2021: in het bredere projectgebied is een bewonersonderzoek gestart. Ook heeft een technische doorrekening van het vermogen van het netwerk en de bijbehorende vraagstukken plaatsgevonden. In een bewonersbijeenkomst worden de eerste technische resultaten, de uitkomsten van het bewonersonderzoek en de mogelijke warmtebron besproken.
  • Mei 2021: de verkenning ronden we af met een conceptontwerp voor ongeveer 3.000 woningen, inclusief kosteninschatting en fasering van de aanleg van het netwerk. Er ligt dan een voorstel over hoe a) zeggenschap over ‘warmte’ door en voor bewoners georganiseerd wordt, en b) de rolverdeling tussen het bewonerscollectief, Buurtwarmte en de gemeente eruit dient te zien. Resultaten van de verkenning worden gepresenteerd in een magazine en op bewonersbijeenkomsten.


Vragen?
Vanwege corona is het niet mogelijk om elkaar in grote groepen te ontmoeten. Wel gaan we graag met bewoners in gesprek over het vervolg, en wat dat voor u betekent. Daarom organiseren we kleine bewoners-sessies. Wanneer uw gegevens bij ons bekend zijn, ontvangt u hiervoor binnenkort een uitnodiging. Uiteraard houden we ons hierbij aan de RIVM-maatregelen. Dat betekent dat we met maximaal 15 mensen samenkomen, en daarbij de noodzakelijke 1,5 meter afstand hanteren. De Plutozaal biedt hier voldoende ruimte voor. Liever een persoonlijk gesprek? Dat kan natuurlijk ook! Laat het ons graag weten, door een mail te sturen naar info@050buurtwarmte.nl. Dan maken we een afspraak. 

Buurtwarmte Paddepoel

info@grunnegerpower.nl
www.grunnegerpower.nl/buurtwarmte

050 Buurtwarmte in je mail?
Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ik vind dit interessant










    Door op ‘Verstuur’ te klikken ga je akkoord met ons privacybeleid.

    ik vind dit interessant!

    Door op verstuur te klikken ga je akkoord met het privacybeleid