Hoe is het idee voor eigen buurtwarmte tot stand gekomen? Welke bewoners werken er aan mee? Wat gaat het precies kosten en hoe ziet het eruit? In het splinternieuwe magazine ‘Bewoners de baas over duurzame warmte’ van Buurtwarmte Paddepoel leest u het allemaal. Het conceptplan voor een warmtenet en wijkcentrale staat er van A tot Z overzichtelijk in beschreven. Daarnaast ook leuke interviews met bewoners en deskundigen, interessante schetsen en mooie foto’s.
Wilt u het magazine digitaal lezen? Klik hier voor de PDF-versie. Heeft u interesse in de papieren versie van het magazine? Mail dan naar info@050buurtwarmte.nl of kom op dinsdag langs bij de Plutozaal tijdens de Koffietafel, tussen 13.00 en 17.00 uur.
Initiatiefnemer Els Struiving vertelt in het magazine dat ze even moest wennen toen ze in 2002 in Paddepoel kwam wonen. ‘Dat bij dit typische jarenzestighuis ook hoge stookkosten horen, daar hielden we ons toen nog niet mee bezig. De eerste weken kostte het moeite om de weg te vinden – wat leken al die huizen op elkaar. De voordelen begon ik pas later te waarderen. Het vele groen, het Reitdiep dichtbij, even fietsen en je bent in Dorkwerd of in de binnenstad’.
Kritische bewoners
In het magazine wordt u meegenomen in de technische verkenning: hoe ziet een buurtwarmtecentrale er uit? En hoe komt het leidingennetwerk te liggen? Moeten er aanpassingen in de woning plaatsvinden?. Daarnaast wordtook inzichtelijk gemaakt wat de warmtekosten zullen zijn voor deelnemers, mochten ze te zijner tijd de keuze maken om over te stappen op buurtwarmte.
In het magazine wordt u meegenomen in de technische verkenning: hoe ziet een buurtwarmtecentrale er uit? En hoe komt het leidingennetwerk te liggen? Moeten er aanpassingen in de woning plaatsvinden?. Daarnaast wordt inzichtelijk gemaakt wat de warmtekosten zullen zijn voor deelnemers, mochten ze te zijner tijd de keuze maken om over te stappen op buurtwarmte.
Ook veel aandacht voor de rol van de bewoners van Paddepoel. Het initiatief voor buurtwarmte kwam immers uit de buurt. Een groep betrokken Paddepoelers keek tijdens de ontwikkeling kritisch mee. En wist u trouwens dat een warmtenet helemaal niet zo nieuw is in Groningen? Al in 1925 werden er in Helpman honderdtwintig huizen aangesloten op het verwarmde water van… het Helperbad.
Steunbetuiging
Heeft u inmiddels een beeld bij Buurtwarmte Paddepoel? Dinsdag 26 november was er een grote bijeenkomst in de Bisschop Bekkersschool waar het conceptplan is gepresenteerd. Het magazine is er voor de bezoekers die het nog even willen nalezen en voor alle mensen die interesse hebben in dit duurzame alternatief voor gas. Bent u ook enthousiast na het lezen van het magazine? Laat ons dit weten door een vrijblijvende steunbetuiging.
Steunt u ook de plannen van Buurtwarmte Paddepoel? Teken dan hier, geheel vrijblijvend, de steunbetuiging. Dat helpt ons om door te gaan met de ontwikkeling van duurzame en betaalbare energie voor álle Paddepoelers.