In gesprek met bewoners over gas(t)vrij Paddepoel met een buurtwarmtenet

Terwijl de temperaturen buiten langzaam daalden na een warme dag, stroomde de Plutozaal dinsdagavond 18 juni langzaam vol. Ruim 50 Paddepoelers liepen uit voor de bijeenkomst van Buurtwarmte Paddepoel. Zij hoorden meer over de resultaten van het buurtonderzoek en de voortgang van het technisch ontwerp van het warmtenet, waarbij ook ingenieursbureau Tebodin betrokken is.

‘Wij zijn heel blij met de bijna 100 gastvrije buurtbewoners, die hebben meegedaan aan ons buurtonderzoek de afgelopen weken’, vertelt Els Struiving. Ze licht de belangrijkste uitkomsten toe, uit het onderzoek naar de voorkeuren van bewoners voor aardgasvrij wonen en warmtevoorziening. ‘Bewoners hebben een voorkeur voor een buurtcoöperatie als eigenaar en beheerder van het warmtenet. Maar: een professionele aanpak is daarbij een harde voorwaarde.’ Dit wordt bevestigd door de bewoners in de zaal. ‘Leveringszekerheid moet gegarandeerd zijn: als ik mijn huis op 25 graden wil hebben, dan moet dat kunnen’, zegt een bewoner. ‘En natuurlijk moet er een ervaren monteur langskomen, als er problemen zijn,’ vindt iemand anders.

Henk Jan Falkena en Peter Breithaupt vertellen meer over de aanpak van Buurtwarmte: ‘optimale inspraak is voor ons geen loze term,’ vertelt buurtgenoot Henk Jan, lid van het techniekteam van Buurtwarmte. ‘Uiteindelijk beslissen bewoners. Bijvoorbeeld over de inpassing van de wijkcentrale in de omgeving, de route van de hoofdleiding naar de woning en hoe eventuele winsten worden besteed. Buurtwarmte heeft een redelijk beeld van de technische mogelijkheden, maar er blijven ook veel vragen open. Daarom helpt Tebodin ons met het verder doorrekenen en het opstellen van een conceptontwerp. Zij hebben in meer dan 100 projecten ervaring opgedaan met warmtenetten. Als we de uitkomsten hebben van het concept ontwerp, dan weten we of we bewoners een aantrekkelijk aanbod kunnen doen.’

Vanuit Tebodin, zijn vier ingenieurs aanwezig op de bijeenkomst. André Knol, projectmanager bij Tebodin legt uit hoe de samenwerking van Buurtwarmte en Tebodin vormt krijgt: ‘voor alle verschillende domeinen (bijv. pijpleidingen, veiligheid en project management), hebben we een contactpersoon vanuit Buurtwarmte en een contactpersoon vanuit Tebodin. We houden wekelijks overleg in de Plutozaal, zodat we goed op elkaar zijn afgestemd.’

Wilt u op de hoogte blijven van Buurtwarmte Paddepoel en het verslag ontvangen van de avond? Laat uw gegevens dan achter op onze homepagina. Voor andere vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.