Bijeenkomst aardgasvrij Paddepoel: ‘Kunnen we dat wel betalen?’

‘Ik ben benieuwd wat er technisch allemaal mogelijk is om zonder gas je huis te verwarmen’, legt Paddepoeler Leo Hardenberg uit terwijl hij een plekje zoekt in de zaal. ‘Maar ik ben vooral nieuwsgierig naar dat warmtenet om eerlijk te zijn’. Partner Miranda de Jong schuift een stoel aan en knikt instemmend: ‘Dat klinkt vooralsnog als een goede optie. Maar we moeten eerst maar eens even horen hoe dat nou precies in elkaar zit’.

Onder de loep
In Paddepoel gebeurt momenteel een hoop op het gebied van energie. Soms zie je door de duurzame bomen het bos niet meer: waterstof, hybride waterpomp, all electric, een gezamenlijk warmtenet. Om alles eens onder de loep te nemen hield Buurtwarmte Paddepoel afgelopen maandag een buurtbijeenkomst. Zo’n zestig nieuwsgierige Paddepoelers lieten zich in het buurtrestaurant Bernlef door (ervarings)experts bijpraten en hoorden de voor- en nadelen over de verschillende energiebronnen.

Betaalbaar
Vanuit de Hanzehogeschool had onderzoeker Kathelijne Bouw die belangrijkste energiebronnen op een rijtje gezet. Met de gegevens van de huizen in Paddepoel rekende ze uit wat de goedkoopste manier zou zijn. ‘Alles bij elkaar opgeteld is een warmtenet het meest betaalbare alternatief voor de eindgebruiker’, was haar conclusie.

Kritisch
‘Maar wie gaat dat allemaal betalen?’ ‘Is het voor ouderen nog wel de moeite om te investeren?’ ‘En als ik nu al heel zuinig stook, levert het dan wel wat op?’ ‘Waarom niet gewoon voor waterstof kiezen?’ Ook kritische vragen werden niet geschuwd in de volle zaal. Over het collectieve warmtenet kon Steven Volkers van Buurtwarmte Paddepoel de mensen gerust stellen. ‘Er moet inderdaad een investering worden gedaan, maar het is niet de bedoeling dat de huiseigenaar die volledig doet’, legt hij uit. ‘We werken aan een voorstel waarin bewoners met een korting kunnen aansluiten op hetcoöperatieve warmtenet ’.

Mogelijkheden
Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden, was Thomas Wielema uit de Noorderplantsoenbuurt aanwezig om te vertellen over zijn hybride warmtepomp. Willem van Doesum woonde in een appartement, aangesloten op een warmtenet, en vertelde uit eigen ervaring welke comfort voordelen dit oplevert.

Omdat voor waterstof nog geen ervaringsdeskundigen zijn, was directeur expertisecentrum Energie van de Hanzehogeschool Jan-Jaap Aué uitgenodigd, om te vertellen over een pilotproject in een Hoogeveense nieuwbouwwijk die op waterstof gaat draaien. Hoewel hij als onderzoeker wel degelijk mogelijkheden ziet, erkent hij dat waterstof op korte termijn geen alternatief is voor gas.

Logische stap
Na afloop zijn de Paddepoelers Leo en Miranda vanavond bevestigd in hun voorkeur voor een warmtenet. ‘Al vraag ik me wel af hoe ingrijpend het is om het aan te leggen in de straat’, zegt Miranda peinzend. ‘Maar ik heb vanavond geen beter alternatief gehoord’, vindt Leo. Het stel heeft hun woning aan de Poolsterlaan al behoorlijk klimaatproof gemaakt. Behalve goed isolatie hebben ze hun dak vol liggen met zonnepanelen. ‘Van het gas afgaan zou een logische volgende stap zijn’, aldus Miranda.

Betaalbaar
Paula Arens en Flip Drukker staan met een buurman over de materie na te praten. ‘Het gaat ons in eerste instantie om de duurzaamheid, dat we verlost worden van gas’, vertelt Flip die samen met Paula in de Zuiderkruislaan woont. ‘Daar hebben we best wat voor over, maar het moet natuurlijk niet teveel kosten’, zegt hij. Paula: ‘En het moet ook voor iedereen betaalbaar zijn, dat vind ik ook belangrijk’. Het stel heeft zich al eerder verdiept in duurzame maatregelen in en om hun huis. ‘Maar het is complexe materie’, vindt Flip. ‘Ons dak is bijvoorbeeld niet geschikt voor zonnepanelen. Toch willen we graag duurzame energie gebruiken en opwekken. Daarom vond ik het vanavond heel interessant om wat meer over de opties te weten te komen. Wat mij het meeste aanspreekt? Een warmtenet. Vooral omdat je dan als bewoner zelf eigenaar bent van een gezamenlijke energievoorziening. Als zoiets breed wordt uitgerold zou ik daar meteen voor tekenen’.